Politie start aanvraagproces assistentiehonden voor politiemensen met PTSS

14-12-2022

Onlangs lanceerde de Nationale Politie de website ‘Assistentiehonden Politie’. De site biedt de mogelijkheid voor politiemensen die PTSS hebben opgelopen door hun werkzaamheden, een assistentiehond aan te vragen.

Deze voorziening is mede een gevolg van de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van assistentiehonden voor politiemensen.

Samenwerking met BMA
De Politie is momenteel met een aantal aanbieders van assistentiehonden in gesprek over het leveren van assistentiehonden. De gesprekken tussen Politie en BMA zijn in een afrondende fase. Naar verwachting zullen de eerste teams van politiemensen binnen een aantal maanden starten met het programma teamcoaching van BMA.

Op de site staat: ‘Werken bij de politie brengt risico’s met zich mee. Met soms zeer heftige gebeurtenissen. Dit kan bij (oud-)collega´s leiden tot blijvende en ernstige fysieke en/of mentale klachten. Deze kunnen grote invloed hebben op de kwaliteit van hun leven.
Om bij te dragen aan verbetering van de kwaliteit van leven stelt de politie een aantal hulpmiddelen ter beschikking. Als er sprake is van een door de politie erkende beroepsgerelateerde gezondheidsklacht PTSS, kan een (oud-)collega mogelijk in aanmerking komen voor een assistentiehond. Een assistentiehond kan onder andere verlichting brengen bij spanningen, een gevoel van onveiligheid en/of grote onrust, waardoor de kwaliteit van leven toe kan nemen.’

Aanvragen
De site vermeldt hoe het aanvragen van een assistentiehond verloopt. Klik daarvoor hier. Het gaat daarbij onder meer om de volgende vragen.

  • Wat zijn de randvoorwaarden om een assistentiehond te kunnen aanvragen?
  • Waar kan ik de indicatiestelling aanvragen?
  • Moet ik een indicatiestelling aanvragen bij vervanging van de huidige assistentiehond?
  • Wat gebeurt er nadat ik een indicatiestelling heb ingediend?
  • Hoe lang gaat het duren?

Onderzoek
De resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn eveneens op de site te vinden. Klik daarvoor hier. Het onderzoek dit jaar van de Radboud Universiteit en de Politieacademie naar buddyhonden (assistentiehonden voor politiemensen met PTSS) leidt voor de Nationale Politie tot de volgende conclusies:

  1. ‘Het hebben van een hond beïnvloedt het dagelijks leven van een (oud-)collega met PTSS positief. Daarbij is er verschil tussen het hebben van een buddyhond of een ongetrainde hond. Een buddyhond geeft rust, geeft een gevoel van veiligheid, leidt af en vergroot het vertrouwen. Een ongetrainde hond biedt troost, maakt de (oud-)collega's blij en geeft warmte. 
  2. We stelden vast dat het uitmaakt dat de hond aanwezig is bij de test voor de testresultaten. De (oud-)collega's met PTSS maakten de testen beter als de hond tijdens de test er wel bij was. De (oud-)collega's zonder PTSS maakten de testen juist iets beter als de hond er niet bij was.
  3. We concluderen dat het verschil maakt of er een buddyhond of een ongetrainde hond bij de test aanwezig was. Als de buddyhond aanwezig was tijdens de tests lijkt het er op dat de (oud-)collega's met PTSS enigszins presteren alsof zij geen PTSS hebben. Ze hebben dan meer energie om informatie te verwerken. Bij de (oud)collega's met een ongetrainde hond zagen we dit effect niet.
  4. De meerwaarde van een buddyhond zit er vooral in dat de honden de (oud-)collega's wekken uit nachtmerries, stemmingen kunnen lezen en spiegelen. De buddyhond kan ervoor zorgen dat anderen niet te dicht bij de (oud-)collega's komen als zij dat niet fijn vinden. Ze leiden de (oud-)collega's af als de spanning op dreigt te bouwen. Daardoor slapen de (oud-)collega´s beter, hebben zij meer vertrouwen en ervaren zij meer rust. Ook het kunnen aangaan van sociale contacten wordt bevorderd. Kortom: een buddyhond geeft het leven voor een belangrijk deel terug.’

Ga voor meer informatie naar: www.assistentiehonden-politie.yellenge.nl of mail naar: assistentiehonden@politie.nl

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen