Bultersmekke Assistancedogs (BMA) is lid van en geaccrediteerd door Assistance Dogs International (ADI). ADI is de mondiale autoriteit voor het opleiden van assistentiehonden. In Nederland zijn momenteel negen organisaties geaccrediteerd door de ADI. De accreditatie houdt in dat ons teamcoachingsprogramma voldoet aan de door de ADI opgestelde internationale eisen omtrent (het opleiden) van assistentiehonden. De ADI-accreditatie geldt voor een periode van vijf jaar, daarna moeten leden opnieuw worden geaccrediteerd.
De door BMA opgeleide assistentiehonden zijn daardoor volledig internationaal gecertificeerd en daarmee voldoet BMA aan alle regels van zorgverzekeraars, overheden en publieke organisaties. Onze gecertificeerde assistentiehonden hebben toegang tot alle openbare ruimtes, het openbaar vervoer en in de regel tot de cabine van vliegtuigen.
De missie van ADI
Vastleggen en bevorderen van normen van uitnemendheid op alle gebieden van het verkrijgen, de training en het teamwerk van assistentiehonden. Het faciliteren van communicatie en leren tussen de lid-organisaties. Voorlichting geven aan het publiek over de voordelen van assistentiehonden en het ADI-lidmaatschap.
Uniform
Wij zijn ervan overtuigd dat organisaties en personen die betrokken zijn bij het opleiden en trainen van assistentiehonden gemeenschappelijke doelen en belangen hebben. En dat we deze het beste kunnen bereiken door het uniform voldoen aan alle plaatselijke en landelijke wetten en aan ethische, morele en wettelijke beleidsvormen, praktijken en procedures. BMA heeft bewust gekozen voor deelname aan het accreditatieproces van ADI. Ook is Joop Mekke, Hoofd Opleidingen van BMA, als assessor betrokken bij het accrediteren van assistentiehondenorganisaties in Europa.
Het accreditatieproces
ADI is een internationaal verbond, waarvan de leden wereldwijd assistentiehondenprogramma’s vertegenwoordigen. Het doel van ADI is het verbeteren van de terreinen van selectie, training, plaatsing en gebruik van assistentiehonden. Accreditatie door ADI is een proces van collegiale intervisie. Het is een uniforme methode, waarmee stemgerechtigde leden van ADI naleving kunnen bereiken van de operationele normen van uitnemendheid die door ADI zijn vastgelegd voor organisaties die assistentiehonden trainen en plaatsen.
Deelnemende organisaties ondergaan een officieel assessment op locatie dat wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide assessors. In de loop van het assessment ondervragen de assessors personeel, vrijwilligers, bestuur, gebruikers van een assistentiehond en krijgen zij toegang tot alle documenten en administratie. De volgende gebieden worden tijdens het assessment geëvalueerd:
Administratie
- Organisatie
- Noodprocedures en veiligheidsregels
- Risicomanagement
- Documentatie
- Bedrijfspraktijken
- Schriftelijke gedragslijnen en procedures
Maatschappelijke activiteiten
- Gedrag van assistentiehonden in de maatschappij
- Voorlichting aan het publiek over assistentiehonden