Ervaringsverhaal: Channa en Saartje

03-11-2023

Voor Saartje haar komst had Channa geen zicht op vooruitgang, en werd al gesproken over de levenseindekliniek. Die situatie is dankzij haar lieve assistentiehond veranderd. Channa maakt plannen, heeft ideeën, staat weer in het leven en geniet daar ook van.

Ze voelt zich niet meer eenzaam, heeft een maatje die altijd naast haar staat en waar ze op kan rekenen. Ook durft ze zich weer te hechten en op anderen te vertrouwen. Instructeur Hilke heeft tijdens dit groeiproces van Channa naast haar gestaan. Toen het traject startte, ontmoette Hilke een lieve kwetsbare jonge dame, met PTSS, autisme en sociale angst.

Verbinding
Het proces was niet altijd even makkelijk, maar dankzij hard werken ontstond er een mooie verbinding en samenwerking tussen hen. Saartje voelt goed aan wat Channa nodig heeft. En voor Channa is de taak om goed te blijven opletten wat Saartje doet. Ze leeft meer in het hier en nu. Doordat ze voor Saartje moet zorgen, zorgt ze ook voor zichzelf.

Helpend
Channa komt meer buiten, maakt praatjes met andere mensen en is ook meer ontspannen op een feestje. Dit komt doordat Saartje haar rust geeft, ze haar afleidt en haar met geur en vacht kalmeert. Tijdens gesprekken die lastig kunnen zijn, is Saartje helpend. Ze ondersteunt Channa bij haar verdriet, spanning en onrust. Saartje spiegelt Channa, waardoor Channa haar eigen emoties steeds beter gaat herkennen.

Zelfvertrouwen
Channa heeft meer zelfvertrouwen gekregen door Saartje te trainen. Voor het welzijn van Saartje moest ze voor haar opkomen en grenzen aangeven. Ze heeft hierdoor geleerd beter op haar grenzen te letten en op die van Saartje. Ook zorgt Saartje ervoor dat Channa sneller uit een herbeleving komt. Bij paniekaanvallen en angst kalmeert ze haar en leidt ze haar af. Ze hoeft dan geen hulp te vragen, al blijft hulp op momenten nog wel nodig. Ze zijn zo op elkaar ingespeeld, met recht een topteam!

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen