Nordic hiking voor assistentiehonden veteranen

30-05-2017
{0} reacties

Diep respect voor veteranen. Dat is de drijfveer van Eric Heres achter zijn actie 'Hiking for Bruno'. Donderdag 1 juni start Eric met zijn hond Ice een tocht van 600 kilometer door Scandinavië om aandacht te vragen voor de mannen en vrouwen die namens Nederland ooit zijn uitgezonden.

Met zijn tocht, die hij samen met zijn witte herdershond Ice loopt, zamelt Eric geld in voor de opleiding van Kane bij Bultersmekke. Kane, een pup van 7 maanden, moet de assistentiehond worden van oorlogsveteraan Bruno Steinfort (32 jaar) uit Leeuwarden. 

De tocht dient als startschot van diverse activiteiten waarmee het komend jaar aandacht en respect wordt gevraagd voor veteranen, en die tegelijkertijd geld moeten opbrengen voor de opleiding van Kane. Zo is het de bedoeling dat er later dit jaar een benefietconcert wordt gehouden. Ook werken Eric en Bruno met Futuro Uitgevers aan een boek over veteranen; een deel van de opbrengst van het boek stelt Futuro Uitgevers beschikbaar aan 'Hiking for Bruno'.  

Meer dan 10 jaar militair
Bruno was meer dan 10 jaar militair en diende voor Nederland, als onderdeel van de multinationale troepenmacht, onder meer tijdens de Irak-oorlog. Als technisch specialist verkeerde de toen 19-jarige militair vaak buiten de compound. In de jaren daarna ontwikkelde hij zich tot bermbomspecialist. Jaren na zijn terugkeer werd bij Bruno PTSS (posttraumatische stress-stoornis) geconstateerd. Trauma’s achtervolgen hem en hij verloor zijn werk, veel van zijn contacten en hij durft nauwelijks naar buiten. Jarenlange therapie helpt maar gedeeltelijk en zijn hoop is daarom gevestigd op een hulphond. Een getrainde assistentiehond kan een PTSS’er weer terugbrengen in de maatschappij, bij familie, vrienden en bij zijn gezin.

600 kilometer van de Zweedse kust naar de Noorse kust
Hiking for Bruno staat voor een tocht van circa 600 kilometer over de pelgrimsroute St-Olavsleden; van het Zweedse Sundsvall naar het Noorse Trondheim. Eric en zijn herdershond Ice lopen de hele maand juni en doorkruisen te voet de indrukwekkende natuur van Zweden en Noorwegen. Onderweg verblijven zij in (pelgrims)herbergen, hutten of in hun eigen tentje.

Opleiding pup Kane tot assistentiehond niet vergoed
Rode draad in alle activiteiten: waardering uitspreken en aandacht vragen voor veteranen in combinatie met geld inzamelen voor Kane. Bruno wil zijn eigen hond Kane, een Landseer van 7 maanden, met Bultersmekke opleiden tot assistentiehond.
De ervaring leert dat de nauwe band die tijdens de opleiding tussen hond en baas ontstaat, een krachtig middel wordt in het omgaan met PTSS. Een assistentiehond helpt bij het geven van een gevoel van rust en veiligheid. Hierdoor kan een veteraan met PTSS zich meer ontspannen, hoeft hij minder alert te zijn en heeft hij minder snel last van bijvoorbeeld paniekaanvallen op straat. Ook nemen nachtmerries af en de noodzaak van therapie wordt kleiner. Familie, vrienden en gezin kunnen weer dichterbij komen. De volledige financiering van deze opleiding is noodzakelijk omdat de opleiding niet wordt vergoed.

Ons land telt 115.200 veteranen
Nederland heeft volgens het Veteraneninstituut momenteel ongeveer 115.250 veteranen, iets meer dan de helft van hen heeft in de jaren 1979 tot nu deelgenomen aan een of meer (vredes)missies in internationaal verband. 30.000 van hen zijn nog in dienst van defensie. Het Veteraneninstituut geeft aan dat een deel van de militairen die op uitzending is, tijdens die missie potentieel traumatische gebeurtenissen meemaakt. Van de militairen die tijdens een uitzending een of meer potentieel traumatische gebeurtenissen meemaken, krijgt een klein deel PTSS.

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen