Kassa-TV: noodzakelijke assistentiehonden vaak niet vergoed

17-09-2017

Het is voor kinderen met autisme lastig om een assistentiehond te krijgen. Dat is de conclusie van het programma Kassa. Ze gingen in op het oerwoud van onduidelijke regels en procedures waar ouders mee te maken krijgen als zij voor hun kind op zoek gaan naar een assistentiehond.

In de uitzending betoogde prof. dr. Marie Jose Enders, hoogleraar Antrozoölogie, het grote belang van assistentiehonden voor mensen met beperkingen. Naast een vertegenwoordiger van de KNGF waren in de studio ook cursisten van Bultersmekke Assistancedogs aanwezig samen met hun assistentiehonden.

Saskia Coenen vertelde hoe lastig het is de bekostiging rond te krijgen. Zorgverzekeraar vergoedt niet en KNGF wijst af. Uiteindelijk kreeg haar zoon Ferre van de stichting De Hond Kan De Was Doen (DHKDWD) een bijdrage waardoor de opleiding bij Bultersmekke kon worden gestart. Helaas kan DHKDWD maar in een beperkt deel van de vraag voorzien. De stichting is geheel afhankelijk van giften en donaties.

Gemeenten
Sinds 2015 kunnen in bepaalde situaties ook vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) assistentiehonden worden bekostigd. Volgens Raoul van Nistelrooij, medisch adviseur voor gemeenten, is dat echter niet zo eenvoudig. Het verschilt nogal per gemeente, vertelde hij in de uitzending.

Bultersmekke Assistancedogs doet momenteel veel ervaring op met cursisten die een beroep doen op Wmo en Jeugdwet. Stichting Bultersmekke ondersteunt deze aspirant-cursisten actief.

Foto
Op de foto, vlnr: vader Corne van Vliet, Roos, Emma en moeder Marieke met hond Bobbie; en Saskia van Coenen, moeder van Ferre, met hond Beer

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen