Zij voerden onderzoek uit naar jongeren met een autisme spectrum stoornis (ASS) in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, USA en Canada. Het onderzoek telde 55 deelnemers. In Nederland namen onder meer cursisten van Bultersmekke Assistancedogs deel aan het onderzoek.
Het doel van het onderzoek was om antwoord te krijgen op de vraag ‘In welke mate heeft de inzet van autismegeleidehonden invloed op het dagelijkse leven van kinderen en jongvolwassenen met ASS?’ De onderzoekers hebben metingen gedaan naar de mate van de symptomen van jongeren met ASS zonder en met een autismegeleidehond. Hiervoor is onderscheid gemaakt in vier verschillende componenten: ‘zelfstandigheid, communicatie, probleemgedrag en innerlijke gesteldheid’. Zij namen waar dat de autismegeleidehond voor elk component een significante verbetering teweegbrengt.
Duidelijke verbeteringen
De onderzoekers stelden vast dat door de inzet van autismegeleidehonden kinderen/jongvolwassenen met ASS gemiddeld:
- 35,8% zelfstandiger worden
- 38,7% communicatief vaardiger worden
- 40,7% minder probleemgedrag vertonen
- 48,6% verbetering in de innerlijke gesteldheid ervaren.
Daarnaast zagen zij dat de positieve verandering bij probleemgedrag en zelfstandigheid sterker is wanneer er sprake is van aanvullende therapie voor de kinderen/ jongvolwassenen.
Van Werven en Vroom behaalden onlangs met dit onderzoek de bachelor Diermanagement aan University of Applied Sciences, Van Hall Larenstein Leeuwarden. Het onderzoek ‘De effectiviteit van autismegeleidehonden’ is verkrijgbaar bij de auteurs via marieke.vanwerven@hvhl.nl en nathalie.vroom@hvhl.nl.