Erika Bulters en Joop Mekke: Samen het mogelijke mogelijk maken

22-05-2018

Ruim 200 mensen waren present in Wijk bij Duurstede op het feest 10 jaar Bultersmekke Assistancedogs. Joop en Erika spraken de feestgangers toe: ‘Tien mooie en zeer intensieve jaren. Kijk waar we nu staan met zijn allen. Een prachtige organisatie met en voor prachtige mensen'.

Hieronder volgt de integrale tekst van de speech van Erika Bulters.

'Vandaag precies 10 jaar geleden schreven Joop en ik ons in bij de Kamer van Koophandel met de naam Bulters + Mekke. Een naam die naar ons idee symbool stond voor persoonlijke benadering en elkaars aanvullende kwaliteiten. En dat laatste is wel gebleken als we kijken waar we nu staan.’ 

De eerste paar jaar was het vooral investeren voordat we er ook inkomsten uit konden halen. Hard werken, risico’s nemen en vooral genieten van het werken met mooie teams. Alhoewel het genieten er soms wel bij inschoot omdat we aan zoveel dingen tegelijk moesten denken. Met het groeien van de organisatie kwamen er niet gelijk mensen bij om het werk mee samen te doen. Dat is pas iets van de laatste tijd. We hadden natuurlijk wel de geweldige hulp van Astrid die vanaf de start onze spil was binnen Bultersmekke en de vraagbaak voor alle cursisten.

De afgelopen jaren gingen Joop en ik wel de taken verdelen, hij hoofd opleidingen en ik aanspreekpunt als directeur. Als ze het uitspraken had ik wel de neiging om om te kijken naar iemand achter mij. O ja dat ben ik. Joop was in contact gekomen met Letty van der Geest en Ton Verlind, wat uitgroeide tot een samenwerking in het maken van promotiefilms. Zij hebben prachtige documentaires gemaakt van een aantal teams die ook op onze site te bewonderen zijn. Hierin wordt nog meer duidelijk hoe we werken en wat het voor mensen betekent.  Zij zagen echter ook de groeipotentie van Bultersmekke en wilden ons verder helpen. Ze brachten ons in contact met Ton aan de Stegge. Hij is investeerder en wilde ons helpen om de toekomst van BM helder te krijgen. Zo kwam het dat na een aantal gesprekken er een strategiedag georganiseerd werd om te brainstormen over dit vraagstuk. Het werd al snel duidelijk dat het product voor veel meer mensen beschikbaar zou moeten komen.

De koers werd uitgezet. Dit konden Joop en ik echter niet alleen. Het ontbrak ons aan tijd en kennis op dat punt. Joep Mourits was ook aanwezig op de strategiedag en hebben wij toen gevraagd om ons te helpen. Dat heeft hij gedaan en hoe. Vol enthousiasme is hij aan het werk gegaan en heeft ons meegenomen in het groeipad met alles wat daarbij hoort. Steeds meer behept met het BM-virus maakt hij nu 100% deel uit van ons team.

Bij het groeipad hoorden ook voldoende instructeurs om de teams te kunnen gaan begeleiden. Tot dan toe hadden we instructeurs die we kenden uit de markt en waar we vertrouwen in hadden. Voor ons is het ontzettend belangrijk dat de BM gedachte gewaarborgd blijft en we het werk met dezelfde visie uitvoeren. Het werd dan ook tijd voor een opleiding voor nieuwe instructeurs. Dit was altijd al een wens van Joop om een eigen opleiding op te zetten en daar werd nu dan vaart achter gezet. Samen met Megin Mastenbroek heeft hij dit fantastisch vorm gegeven. Gelukkig sloten Miriam Beckers en Frijke Dijkstra zich bij hen aan en werd de werkgroep opleidingen geboren. Vorig jaar is een groep van 6 instructeurs opgeleid en dit jaar zijn we met een groep van 8 gestart. We kunnen stellen dat het instructeursteam dat er nu staat vol enthousiasme onze teams begeleidt en graag met ons meegroeit.

Tussen alle ontwikkelingen door werd er natuurlijk gewoon hard doorgewerkt en is ook het boek ‘Hond geeft leven’ uitgebracht. Een prachtig boek waarin 15 ervaringsverhalen staan van cursisten die met ons hun assistentiehond hebben opgeleid voor psychiatrische problematiek. Dit boek heeft er weer toe geleid dat we veel bekendheid hebben gekregen bij onder andere behandelaren waardoor ook de vraag naar assistentiehonden voor deze hulpvraag toenam.

Echter om de opleiding te kunnen financieren konden we niet aankloppen bij de verzekeraar. Die geven dan aan dat je daarvoor bij de gemeente moet zijn. Voor de gemeente was het nieuwe materie en dus onbekend. We zijn toen bij een aantal gemeenten op gesprek geweest waarna de eerste toestemmingen kwamen. En zodra je er een paar hebt was het voor andere gemeenten wat minder spannend om in te stappen. We hebben nu zo’n 50 gemeenten akkoord gekregen. Dat is een prachtig resultaat maar nog te weinig als je je bedenkt dat er nog veel gemeenten zijn die nog geen akkoord geven. Hier wordt achter de schermen hard aan door gewerkt. Onder andere door Renske Imkamp die zich als advocaat bij ons heeft aangesloten en mensen juridische ondersteuning biedt.

We zijn ook een samenwerking aangegaan met Stichting De hond kan de was doen. Een organisatie van vrijwilligers die zich hard maakt voor mensen die geen financiering krijgen. Ze hebben al zo’n vijf trajecten op zich genomen. Fantastisch hoe we hierin met elkaar mogen samenwerken om toch de trajecten mogelijk te kunnen maken.

Om toch een aanbod te hebben voor mensen die geen financiering krijgen hebben we de afgelopen jaren een fundcoach programma opgezet. Hiervoor zijn we in contact geweest met twee organisaties op het gebied van crowdfunding en fondsenwerving.

Daarmee is een handboek opgesteld om mensen in een stappenplan op weg te helpen om de financiering bijeen te krijgen. Een traject dat door een aantal cursisten al met succes is volbracht. Het vraagt wel een behoorlijke investering aan energie en doorzettingsvermogen. Dit kunnen de betreffende cursisten denk ik wel beamen. 

Onze stichting heeft ook een groei doorgemaakt en is van organisatie die zich hard maakte voor niet vergoede trajecten gegroeid naar een organisatie die mensen bij staat in het voor elkaar krijgen van financiële middelen. Of het nu om een aanvraag bij de gemeente gaat of via het fundcoachprogramma. De groei die wij als BM doormaken was voor de bestuursleden van het eerste uur een mooi moment om het stokje over te dragen aan hun opvolgers. Waarbij gezegd kan worden dat ze absoluut niet uit beeld zijn maar zich op een andere manier in blijven zetten voor onze cursisten.

Om BM nog meer bekendheid te geven is ook de ambassadeursgroep uitgebreid. Zij zetten zich belangeloos in en geven presentaties op bijvoorbeeld scholen, staan op beurzen, etc.  Ook zo mooi om te zien hoe zij zich inzetten om BM en het werk van assistentiehonden onder de aandacht te brengen.

Kortom we zijn en blijven volop in beweging. We bestaan nu 10 jaar en ze zijn omgevlogen. Hele mooie ontwikkelingen hebben we mogen meemaken. Dit hebben we niet zonder jullie kunnen doen en daar willen wij graag voor bedanken:

 • Als eerste willen we graag Astrid in het zonnetje zetten. Zij is er al vanaf het begin af aan bij. Ze werd toen nog met haar hulphond begeleid door Joop vanuit Hulphond Nederland en voegde zich toe aan ons team. We begonnen met het opstarten van de organisatie. Astrid is voor velen het eerste contact aan de telefoon. Astrid weet zelf hoe het is om met een beperking te leven en met een assistentiehond te werken. Kan daardoor heel goed begrijpen welke vragen er spelen en een goed luisterend oor bieden. Wij zijn ongelooflijk dankbaar dat ze zich al tien jaar zo enorm inzet. Ondanks dat je gezondheid je behoorlijk in de steek kan laten blijf je optimistisch en pak je zodra het weer kan de telefoon weer op. Een topvrouw die we niet kunnen en willen missen. Assie bedankt!
 • Jullie, onze cursisten. Dankzij jullie zijn we gekomen waar we nu zijn. Jullie hebben in ons vertrouwen geschonken door je hond met ons op te willen leiden. Te kiezen voor het programma van Bultersmekke. Daar zijn we jullie ook heel dankbaar voor.
 • Onze instructeurs, door samen met ons prachtige teams op te leiden en de visie van Bultersmekke uit te dragen. En dat is: het team staat centraal. Het gaat om de teams, niet om ons. Wij faciliteren in wat er nodig is. En dat is een gedachtengoed die we allemaal hoog in het vaandel hebben staan. Iedereen is uniek, ieder team is uniek. En de kracht zit hem in het beste uit ieder team te halen. Deze flexibele en creatieve instelling heb je nodig om volgens de visie van BM te kunnen werken.
 • Onze collega Joep Mourits die ons enorm op weg heeft geholpen om BM naar de volgende fase te brengen. Dank Joep. Nog vele jaren verder.
 • Onze nieuwe en fijne collega Annemiek die naadloos bij ons aansluit en het officemanagement voor haar rekening heeft genomen. Ons dus heel veel werk uit handen neemt. Bedankt Annemiek, we zijn erg blij met je.
 • Onze ambassadeurs die Bultersmekke door het hele land op de kaart zetten. TOP! De afgelopen week was daar ook weer een prachtig voorbeeld van.
 • Onze Stichting die met ons meedenkt en meegroeit voor de toekomst. Oud-bestuursleden en nieuwe bestuursleden bedankt voor alle inzet tot nu toe. Zo waardevol hoe onze samenwerking al die jaren is geweest. Dank jullie wel.
 • Mijn paps: mijn paps willen we graag bedanken voor de website waar we mee begonnen en jarenlang mee gewerkt hebben. Vol enthousiasme heeft hij destijds een website gelanceerd zodat we als nieuwe hulphondenorganisatie op de markt zichtbaar werden. Met veel passie heeft hij het bijgehouden totdat we de nieuwe site kregen en hij ervoor koos het stokje over te dragen. Voor de oude garde onder ons: kennen jullie bijvoorbeeld nog de blogs per cursist op de website? De persoonlijke verhalen met alle foto’s erbij? Dat was ook het werk van mijn vader Hans Bulters. Paps bedankt!
 • Letty van der Geest en Ton Verlind bedankt voor de richting die jullie ons hebben opgeduwd en het vertrouwen dat jullie daarbij in ons hebben gehad.
 • Ton aan de Stegge, hij is er helaas niet bij maar bij deze bedankt voor de investering die je hebt gedaan in ons. Mede dankzij de strategiedag is duidelijk geworden waar we naar toe willen met BM.
 • Stichting DHKDWD bedankt voor de trajecten die we dankzij jullie financiering mogen doen.
 • Arjen en Francien van de Roedelmethode. Zij zijn er vandaag niet bij maar we willen hen bedanken voor de fijne samenwerking. Het sociaal leren heeft onze visie mede verder gevormd.
 • Stichting Gebruikers Assistentiehonden. Bedankt voor de samenwerking en het wederzijds vertrouwen dat is ontstaan in het toewerken naar de toegankelijkheid voor assistentiehonden.
 • Renske Imkamp, bedankt dat je je zo inzet voor afgewezen aanvragen bij gemeentes. TOP!
 • De doppenspaarders en locaties: waar met zoveel enthousiasme gewerkt wordt aan het sparen en selecteren van doppen die weer geld opleveren voor een niet vergoed traject. Jullie doen fantastisch werk.
 • En als laatste onze families die ons altijd gesteund hebben. Met grote regelmaat even minder aandacht kregen maar dat er van harte voor over hebben gehad. Omdat ook zij zagen wat er voor nodig is om zo’n mooie organisatie op te zetten en vorm te geven. En heel goed kunnen voorstellen dat het werk niet van 9 tot 5 is. Dat je er voor cursisten moet kunnen zijn als het nodig is. Ook al is dat in de avond of in het weekend. En natuurlijk waren er ook momenten dat jullie het niet zo leuk vonden. En helemaal terecht. Je partner, paps of mams moeten delen met zoveel anderen valt niet mee.
 • Ongelooflijk trots zijn wij dan ook op jullie dat dankzij jullie steun deze 10 jaar wel allemaal mogelijk is geweest. Super bedankt lieve families!
 • En verder natuurlijk iedereen bedankt die op zijn of haar manier heeft bijgedragen aan onze ontwikkeling en 10 jaar Bultersmekke!

10 Jaar Bultersmekke. Wat een mijlpaal en wat geweldig dat we dit zo met elkaar hebben mogen neerzetten.

Wij kijken met heel veel vertrouwen naar de toekomst waarin we samen verder zullen groeien en we nog meer mensen mogen gaan begeleiden met hun assistentiehond.

Samen het mogelijke mogelijk maken!

Dank jullie wel.'

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen