Joop Mekke is één van de assessoren van deze internationale organisatie die opleiders van assistentiehonden controleert. Joop is samen met Erika Bulters oprichter van BMA (Bultersmekke Assistancedogs), de organisatie die mensen begeleidt in het zelf opleiden van hun assistentiehond.
Hoge kwaliteitseisen
Al sinds de tijd dat Joop Mekke werkte voor Hulphond Nederland, zendt de ADI hem uit om opleiders te bezoeken voor het assessment. Het bezoek is een onderdeel van de gehele accreditatieprocedure maar geen onbelangrijk deel. Vastgesteld moet worden of opleiders voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die de ADI stelt aan assistentiehonden en hun opleiders. Opleiders kunnen voor maximaal vijf jaar worden geaccrediteerd. Een board van de ADI, gevestigd in de Verenigde Staten, bepaalt uiteindelijk op basis van vele bewijsstukken en het rapport van de assessor of de accreditatie kan worden verleend. In Nederland zijn zeven opleiders door de ADI geaccrediteerd, waaronder BMA, Hulphond Nederland en KNGF. Zie voor de totale lijst deze link .
Twee per jaar
Gemiddeld legt Joop twee accreditatiebezoeken per jaar af. Hij vertelt dat hem telkens opvalt ‘hoe belangrijk cliënten van de opleiders de accreditatie vinden. Vaak meer dan in Nederland.’ Dat komt ook ‘omdat in verschillende landen de overheid voorschrijft dat een hond pas de status heeft van een assistentiehond als deze is opgeleid door een organisatie die door de ADI is geaccrediteerd.’ Overigens ook in Nederland schrijven bijvoorbeeld de zorgverzekeraars voor dat een assistentiehond moet zijn opgeleid door een ADI geaccrediteerde organisatie. Voor veel gemeenten geldt dat ook zo.
Tot nu toe is Joop in zijn assessorswerk binnen Europa gebleven: Tsjechië, Engeland, Duitsland, België, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland en Finland. Hij sluit niet uit later nog eens buiten Europa als assessor aan de slag te gaan. Voorlopig eerst nog niet. Binnenkort staat Engeland weer op het programma.
Zelf opleiden van je assistentiehond
Door zijn internationale contacten is het voor Joop wel duidelijk dat er meer interesse komt voor het zelf opleiden van je assistentiehond onder begeleiding van een professional. ‘Het merendeel van de assistentiehonden wordt nog wel opgeleid door de trainers van de organisaties. Geregeld nodigt men mij uit om te vertellen hoe het werkt als mensen zelf hun assistentiehond opleiden. Maar dat is niet mijn rol als assessor. Als ik het ooit eens rustiger aan ga doen bij BMA zou ik het wel fijn vinden om in de verschillende landen voorlichting te geven over het programma teamcoaching. Daar liggen best nog veel mogelijkheden.’
En ten slotte een tip van Joop voor cursisten van BMA. Mocht je in een Europees land problemen ondervinden met je assistentiehond, neem contact op met BMA. Wij kunnen je dan in contact brengen met een ADI opleider in het land die je mogelijk behulpzaam kan zijn.