Minister Helder negeert effectiviteit van assistentiehonden

20-09-2022

Minister Helder van Langdurige Zorg en Sport sluit haar ogen voor de effectiviteit van assistentiehonden. Dat blijkt uit haar antwoorden afgelopen september op vragen van het kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks.

Westerveld vroeg de minister onder meer om te overwegen assistentiehonden via de zorgverzekeraar te vergoeden voor mensen met een PTSS-indicatie. Dit omdat recent wetenschappelijk onderzoek aantoont dat assistentiehonden effectief zijn. De minister wil daar echter niet op in gaan.

Minister verschanst zich
Peer van der Helm, hoogleraar Onderwijs en Zorg aan de Universiteit van Amsterdam heeft weinig lovende woorden voor de reactie van de minister. In een bijdrage op het Zorg&SociaalWeb hekelt hij haar reactie. Van der Helm: 'De minister neemt de onderliggende wetenschappelijke literatuur niet serieus en verschanst zich in taalkundige drogredenen, zonder daadwerkelijk op de inhoud in te gaan. Dat wekt de indruk dat het niet gaat om effectiviteit, maar om geld.’

Volgens de hoogleraar is er inmiddels steeds meer bewijs dat psychosociale assistentiehonden, met name op het gebied van participatie en herstel, effectief zijn voor mensen met PTSS. Naar zijn opvatting negeert de minister dit bewijs volkomen ten onrechte.

Leven terug geven
BMA heeft inmiddels al vele keren kunnen vaststellen dat een assistentiehond iemand met PTSS zijn of haar leven terug geeft. Te hopen is dan ook dat minister Helder snel haar standpunten over assistentiehonden bij de tijd brengt.

Klik hier voor de bijdrage van Peer van der Helm.

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen