Cursist BMA zet assistentiehond mede op politieke agenda in Vlaanderen

27-01-2023

Joëlle da Silva Rosa, zelf cursist bij BMA met haar assistentiehond Bisou en woonachtig in Vlaanderen, zet zich als vrijwilliger al jaren in voor een beter en ruimhartiger beleid op dit gebied.

Inmiddels heeft zij het voor elkaar gekregen om dit onderwerp, in samenwerking met het parlementslid Tine van der Vloet, op de politieke agenda te krijgen in Brussel.

Hoorzitting parlementaire commissie
In Nederland wordt een assistentiehond vaak vergoed door de zorgverzekeraar of door de gemeente, via Wmo en Jeugdwet. In België is dit echter een heel ander verhaal. Daar geldt er alleen een vergoeding voor een bepaald type assistentiehond en dan wordt ook nog maar een deel van het benodigde bedrag vergoed. Eerder deze week was er daarom een hoorzitting over ’de opleiding van en de tegemoetkoming voor assistentiehonden’ door de Vlaamse parlementaire commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. Ook Joëlle was hiervoor uitgenodigd als spreker, net als een Vlaamse ervaringsdeskundige en diverse vertegenwoordigers van Vlaamse opleiders van assistentiehonden. Samen gaven zij een goed beeld van wat er moet veranderen op het gebied van wetgeving, om te zorgen dat in Vlaanderen meer mensen toegang krijgen tot een assistentiehond als hulpmiddel.

Verhaal maakt indruk
Joëlle vertelde tijdens de hoorzitting over de werkwijze van Bultersmekke Assistancedogs en wat de voordelen daarvan zijn. Ook deelde ze haar eigen verhaal, over wat haar assistentiehond voor haar heeft betekend. Haar hond Bisou heeft er voor gezorgd dat ze weer kan deelnemen aan de maatschappij en veel minder medische zorg nodig heeft. Het was duidelijk dat dit verhaal veel indruk maakte bij de aanwezige parlementsleden.

Politieke actie
Er is nu hoop dat er op korte termijn politieke actie zal worden ondernomen, om de positie te verbeteren voor mensen die graag een assistentiehond en de vergoeding daarvoor nodig hebben. Wie de voortgang van dit dossier wil volgen kan zich inschrijven voor updates op de website van het Vlaams Parlement. Hier is ook de volledige hoorzitting terug te vinden.

Joëlle da Silva Rosa beheert in Vlaanderen de informatielijn voor BMA. Contactgegevens zijn te vinden op onze website.

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen