Waardevolle Informatie- en Indicatiedagen voor aspirant-cursisten

21-06-2023
{0} reacties

Vier keer per jaar worden informatie- en indicatiedagen gehouden, waarop je kan kennismaken met Bultersmekke Assistancedogs. Instructeurs en ambassadeurs geven dan voorlichting over het programma Teamcoaching, waarmee je zelf je hond opleidt tot internationaal gecertificeerde assistentiehond.

Daarnaast wordt informatie gegeven over de wijze waarop het programma kan worden bekostigd.

Op 17 juni jongstleden bezochten 12 aspirant-cursisten met familieleden en begeleiders deze dag, waaronder Anke. Zij heeft een aandoening waarbij ze af en toe wegvalt en haar eigen hond haar al heel goed helpt. Toch loopt ze wat vast en bezocht ze de dag voor meer informatie.

Het zelf opleiden van je eigen hond vindt ze een heel mooie aanpak. Ook sluit het goed aan bij haar eigen situatie, omdat ze haar poedel al ongeveer 2 jaar zelf traint. Anke: “Hij doet al een paar dingen en dat is echt heel fijn. Zo blokkeert hij mijn weg als ik wil opstaan van de bank na een aanval en ik me eigenlijk nog niet goed genoeg voel. Maar op andere plekken doet hij dat nog niet. Ik wil dat hij een volwaardige assistentiehond wordt, zodat ik ook echt altijd op hem kan vertrouwen. Dat is nu nog niet zo”.

Maatje
De dag begon met een uitgebreid verhaal over BMA en hun werkwijze. Dat teamcoaching geen kant-en-klare-hond levert, maar dat de cursist en instructeur juist samen de hond opleiden, afgestemd op de specifieke behoeften van de cursist. Over dat BMA al 563 teams van cursist en hond heeft opgeleid, teamcoaching uit 3 fases bestaat en over hoe het programma kan worden bekostigd. Marieke weet al dat ze op zoek gaat naar financiering via de Jeugdwet. Ze was hier voor haar zoon van 12 jaar, die erg eenzaam is en een maatje nodig heeft. “Ik geloof echt dat hij door de band die hij zelf gaat opbouwen met de hond, omdat hij hem samen met de instructeur zelf traint, meer zelfvertrouwen krijgt.”

Manieren
Aspirant-cursisten kunnen op verschillende manieren proberen het programma Teamcoaching te bekostigen. De meest logische weg voor bekostiging van ADL-honden is door de zorgverzekering. Voor andere assistentiehonden kan een aanvraag worden gedaan bij de gemeente via de WMO en Jeugdwet of bij stichtingen zoals De Hond Kan De Was Doen. Daarnaast is natuurlijk nog het (zelf) financieren een mogelijkheid. Marieke heeft voor haar zoon al een contactpersoon bij de gemeente. “Aangezien er nog geen ervaring is opgedaan bij mijn gemeente, laat ik mijn contactpersoon gewoon alles uitzoeken. Het zou fijn zijn als hij ook de aanvraag wil indienen. En bij vragen kunnen we gelukkig altijd contact opnemen met Bultersmekke.”

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen