Als een team aan de opleiding begint, formuleren ze tijdens de intake en samen met hun instructeur doelen die ze willen halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zelfstandig kunnen winkelen, een betere nachtrust krijgen of dankzij de hond kunnen omdraaien in bed en minder afhankelijkheid van andere zorg en begeleiding. Alhoewel deze doelen voor elke cursist maatwerk zijn, is de rode draad het verkrijgen van meer zelfstandigheid en verbeterde participatie in de maatschappij. En soms wordt een doel bijgesteld, omdat dat dat beter bij de hond of het team past.
Groei
De diploma-uitreiking was een feestelijke bijeenkomst, waarbij alle geslaagden mooi en persoonlijk werden toegesproken door hun eigen instructeur. Alle cursisten hebben laten zien wat een bikkels ze zijn. Samen met hun hond hebben ze tegenslagen overwonnen en doelen bereikt die ze misschien niet voor mogelijk hielden. De cursisten hebben een persoonlijke groei doorgemaakt en hun eigen assistentiehond opgeleid. Na het applaus, ontvingen ze het diploma, de toespraak van hun instructeur op papier en een kadootje. Ook kregen ze de kans om zelf iets te zeggen en daar maakten ze dankbaar gebruik van.
Ruimte
Na het behalen van het diploma stopt het niet. “Met drie jaar is een hond pas echt (mentaal) volwassen, dus we hebben nu te maken met een assistentiehond die het werk kan doen maar nog wel jong en in ontwikkeling is”, aldus Joop. Daarom krijgen de teams nog elk jaar een herhalingstest, waarbij de voortgang wordt bekeken. Op deze dagen wordt extra duidelijk hoeveel een assistentiehond voor mensen met een fysieke of psychische beperking kan betekenen. Dankzij hun hond, hebben ze ruimte gekregen om nieuwe stappen te kunnen zetten.
Nogmaals gefeliciteerd voor alle geslaagde teams!