Informatie over vliegen met je assistentiehond

16-12-2023
{0} reacties

Vliegen met je assistentiehond is met een goede voorbereiding een mooie ervaring. De voorbereiding is hierbij echter wel doorslaggevend.

Het is een uitdaging, omdat het land van bestemming van invloed is en alle luchtvaartmaatschappijen wat andere regels hebben en deze soms worden aangepast. Daarom hebben we de belangrijkste informatie over vliegen met je assistentiehond voor je op een rijtje gezet.

 In dit informatieblad staan veel tips, waarmee je rekening kan houden als je van plan bent met je assistentiehond te gaan vliegen. Er wordt ingegaan op wat erbij komt kijken als je gaat boeken, op de luchthaven bent, gaat inchecken, door de security gaat en gaat boarden. Daarnaast vind je ook informatie over hondentoiletten op de luchthavens en waar je rekening mee moet houden op je plaats van bestemming. 

Krap
Er komt dus veel bij kijken als je gaat vliegen met je assistentiehond. En daarbij is het enorm belangrijk om goed na te gaan of je als team wel toe bent aan een reis met een vliegtuig. De hond heeft namelijk meestal weinig ruimte en mag bijvoorbeeld niet in het gangpad liggen, maar moet vaak bij de voeten van de eigenaar liggen (en dat is heel erg krap!). Wel zijn er luchtvaartmaatschappijen zoals Easyjet, waarbij de hond een eigen stoel krijgt.

Assistentiehond
Ook belangrijk om te weten, is dat de term assistentiehond meestal niet wordt gebruikt. Wel wordt gesproken over hulphond of Service Animal (SVAN). Bij bijna geen enkele vliegtuigmaatschappij zijn Emotional Support Animals (ESA) toegestaan. Dit zijn honden of andere dieren ZONDER enige opleiding. In Amerika bestaat dit type wel en kun je een doktersverklaring krijgen om je dier als ESA te laten aanmerken. De honden van BMA zijn geen ESA, maar Service Animals.

Uitdagingen
Ondanks goede voorbereiding kunnen er toch nog wat uitdagingen ontstaan. Het is goed om hierop voorbereid te zijn. Denk bijvoorbeeld aan: dat de piloot je assistentiehond nog kan weigeren als hij b.v. twijfelt aan de veiligheid voor de andere passagiers of cabinepersoneel, dat je hond (lucht)ziek wordt, dat douanehonden minder sociaal reageren naar je assistentiehond en dat het reizen vaak extra tijd kost.

Extra tip
Voor een goede voorbereiding zou je, met je assistentiehond, Schiphol eerst kunnen bezoeken. Er worden door 'Vliegen met autisme' namelijk begeleide rondleidingen georganiseerd, de zogenoemde Schiphol Hidden Disability Tour. Je leert daar alles over hoe vliegen met je assistentiehond gaat. De kosten zijn 15 euro en de tour duurt twee uur. 

Informatieblad
Maar een goede voorbereiding is het halve werk. Dus ben je van plan te gaan vliegen met je assistentiehond of ben je om een andere reden op zoek naar meer informatie daarover, download dan ons informatieblad 'Vliegen met je assistentiehond'.

Download het informatieblad

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen