Defensie erkent de inzet van assistentiehonden bij PTSS

05-03-2024

Sinds kort is het officieel beleid van het ministerie van Defensie: veteranen die tijdens hun militaire dienst PTSS hebben opgelopen, kunnen in aanmerking komen voor een assistentiehond.

Op 29 februari werden in aanwezigheid van minister van Defensie Kasja Ollongren de eerste samenwerkingsovereenkomsten getekend voor het opleiden van PTSS-assistentiehonden. Het gaat om de samenwerking met KNGF Geleidehonden en Hulphond Nederland.

Begeleiding
Naar verwachting wordt binnenkort ook met BMA een samenwerking aangegaan. Dit om veteranen ook de mogelijkheid te bieden zelf onder begeleiding de eigen assistentiehond op te leiden. Hiermee volgt Defensie de ontwikkeling die door de Nationale Politie is ingezet. Voor politiemensen met PTSS bestaat al langer de mogelijkheid zich te laten ondersteunen door een assistentiehond.

Wetenschappelijk onderzoek
Op site van het Nederlandse Veteraneninstituut staat: ‘Een deel van de militairen ontwikkelt, als gevolg van een uitzending, een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het is gebleken en bevestigd door wetenschappelijk onderzoek dat een PTSS-assistentiehond de kwaliteit van leven voor deze veteranen kan vergroten. Daarbij is er verschil tussen het hebben van een gecertificeerde assistentiehond of een ongetrainde hond. Een assistentiehond heeft een aantal specifieke vaardigheden aangeleerd gekregen. Deze hond geeft hiermee rust, een gevoel van veiligheid, leidt af, vergroot het vertrouwen en signaleert oplopende spanning.’

Ga voor meer informatie naar de site van het Veteraneninstituut.

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen