Erasmus Universiteit: assistentiehonden effectief voor mensen met epilepsie

20-03-2024
{0} reacties

In 2018 is de Erasmus Universiteit onder de naam EPISODE een uitgebreid onderzoek gestart naar het effect van epilepsiehonden op mensen met ernstige epilepsie, die zonder succes andere behandelingen hebben geprobeerd.

De resultaten zijn nu bekend en daaruit blijkt dat het hebben van een epilepsiehond voor mensen met moeilijk behandelbare epilepsie het aantal aanvallen kan verminderen. BMA heeft aan dit onderzoek meegewerkt.

De onderzoekers keken naar 25 volwassenen met moeilijk behandelbare epilepsie , die wekelijks meerdere aanvallen ervaren. Ze werden maximaal drie jaar gevolgd. Aan het begin van het onderzoek kregen de deelnemers hun gebruikelijke zorg. Daarna kregen ze in een door een loting bepaalde volgorde één voor één een epilepsiehond. Deelnemers hielden hun aanvallen bij in een dagboek en vulden elke drie maanden een vragenlijst in.

Resultaten
Het onderzoek toonde aan dat na een jaar met de epilepsiehond, aanvallen gemiddeld met 34% waren afgenomen. In de tijd met epilepsiehond hadden deelnemers gemiddeld 18 aanvallen per week, vergeleken met 29 aanvallen per week in de periode daarvoor. Zeven deelnemers bereikten een aanvalsvermindering van 50-100% aan het einde van het onderzoek. De epilepsiehond leidde ook tot een verbetering in kwaliteit van leven, zowel bij de deelnemers als bij hun mantelzorger.

Getraind
Epilepsiehonden zijn getraind om de aanvalskenmerken van hun baasje te herkennen, en op een behulpzame manier te reageren. Epilepsiehonden kunnen bijvoorbeeld worden getraind om een alarm te activeren, medicijnen of een telefoon te halen, of om hun lichaam te gebruiken om bewegingen te blokkeren of het baasje in een veilige positie te leggen. De epilepsiehond kan ook steun bieden als het baasje bijkomt na de aanval. Dan kan iemand zich gedesoriënteerd en angstig voelen. Sommige honden lijken daarnaast spontaan een waarschuwing af te kunnen geven al voor een aanval plaatsvindt. 

Kosten
De aanzienlijke kosten voor het trainen van epilepsiehonden vormen een belemmering voor het breder inzetten van deze honden. De meeste mensen met epilepsie kunnen deze kosten niet zelf dragen. Laten we hopen dat de bemoedigende bevindingen van dit onderzoek leiden tot overweging om epilepsiehonden in vergoede zorgpakketten op te nemen.

HART VAN NEDERLAND
In Hart van Nederland vertelt Anne Kortman, cursist en epilepsiepatiënt, over de enorme steun en meerwaarde die haar assistentiehond Balou haar geeft.

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen