Nieuwsbrief aanmelding

Bij haar afscheid als ambassadeur in 2022 is Helma Verhoeven benoemd tot ere-ambassadeur van BMA. Helma is de vrouw achter de Hellumstocht, de meerdaagse wandeltocht naar politiek Den Haag, die onder meer leidde tot de wettelijke verankering van het toegangsrecht van mensen met een assistentiehond tot alle publieke ruimten.

Ik ben Helma Verhoeven Jacobs en ik ben 55 jaar. Ik heb een assistentiehond/ epilepsiehond genaamd Tjarro. Hij is een Pyreneese herdershond. Tjarro is mijn tweede assistentiehond die opgeleid is bij BMA. Mijn eerste assistentiehond heette Banios. Bekend van de wetgeving voor de toegankelijkheid van de assistentiehonden die in 2016 van kracht is gegaan en waar ik de grondlegger van ben. Bekend geworden door mijn wandeltocht van 250 km naar politiek den Haag, de Hellumstocht.  

Ik heb drie niet zichtbare beperkingen.
- Het Ehlers-Danlos-syndroom, het Marfan syndroom en epilepsie. 
- Het Marfan Syndroom gaat gepaard met  hart problemen. 
- Het Ehlers-Danlos-syndroom is een bindweefsel aandoening. 
Vermoeidheid,  pijn en weinig energie zijn mijn grote "vrienden" al mijn gehele leven.  

Helma poster campagne Meedoen met een handicapBanios en ik waren één van de eerste teams die gestart zijn bij BMA. Dus ik zit nu al 12 jaar bij deze mooie organisatie.
Mijn Pyreneese herdershond Tjarro is een super intelligente, leergierige werk hond. Hij signaleert en alarmeert mijn epilepsie aanvallen en helpt mij in mijn allerdaagse levensverrichtingen. (ADL). Heeft daardoor al vele malen mijn leven gered doordat ik mijn aanvallen niet voel aankomen. Ook signaleert hij mijn emotie verandering. Een Pyreneese herdershond heeft maar één baas en daar werkt hij altijd voor.  

Toegankelijkheid assistentiehonden

De afgelopen 10 jaar heb ik mij enorm ingezet voor de toegankelijkheid van de assistentiehonden in Nederland, en nog! Mijn grootste beperking is mijn niet zichtbare beperking, zeker met een kleine harige, grappige hond aan mijn zijde. 

Ik geef lezingen en spreekbeurten voor jong en oud, het promoten van het teamcoaching programma van BMA op beurzen en evenementen. Zodat meer mensen met een assistentiehond een zelfstandiger leven kunnen gaan leiden. Ook ben ik als ervaring deskundige bezig met het Episode programma wat opgezet is door de rijksoverheid en wordt uitgevoerd door de Erasmus Universiteit. Speciaal voor epilepsie patiënten.  

Het doel is dat iedereen kan participeren in deze maatschappij. Mijn eerste assistentiehond heeft mij mijn vrijheid terug gegeven. En daar geniet ik nu nog steeds van ook al zit ik in de reservetijd van mijn leven.  

Samen het mogelijke mogelijk maken! en Droom niet over je leven maar leef je dromen! Da's mijn motto.  

Helma in het katern Vrouw van De Telegraaf 2 oktober 2016

Telegraaf 2 oktober 2016 Helma

Helma Veerhoeven met Van Rijn

klik op onderstaande link voor Helma's videobijdrage aan de landelijke campagne Meedoenmeteenhandicap.nl https://www.facebook.com/wilhelmina.jacobs.7/videos/632060090312504/