Nieuwsbrief aanmelding

Mijn naam is Lisette de Klerk en naast mij op de foto zie je de ‘Grote Vriendelijk Reus’ Bono. Bono is een Leonberger. Als pup van acht weken kwam hij bij mij als een gewone huishond. En nu is hij mijn assistentiehond.

Bijzonder was dat hij nog maar een half jaar oud was en mij uit zichzelf al wakker maakte uit nachtmerries. Langzaam maar zeker ontstond het idee dat hij mij zoveel meer zou kunnen bieden als een getrainde assistentiehond.

Enorm gegroeid

Mijn wereld was klein en geïsoleerd. Aan een nare levensgeschiedenis heb ik het nodige overgehouden: complexe PTSS, stemmen in mijn hoofd en een dissociatieve stoornis. Ik liep vaak vast. Medicijnen en therapieën, niets hielp mij echt. 
Na een zoektocht kwam ik in contact met BMA en werd enthousiast over de organisatie en werkwijze. Op een heel bijzondere manier - door een grote donatie - konden Bono en ik het programma teamcoaching starten. Voor mij een Gods geschenk!

Sinds de eerste training met een geweldige trainster en coach zijn Bono en ik enorm gegroeid. Tijdens de trainingen en het zelf oefenen, ben ik dingen gaan doen die ik eng vond, of juist helemaal niet deed. Aanvankelijk beleefde ik dit als trainingen voor Bono. Maar van lieverlee ervaarde ik dat het júist ook trainingen voor mezelf waren!
Gedragingen van Bono die ik eerst interpreteerde als: ‘wat doe je nu???’, leerde ik te zien als zijn signalen naar mij. Daardoor kon ik beter inspelen op mezelf, maar ook zeker op Bono toe. We groeiden steeds beter naar elkaar toe. De band werd steeds hechter. Stap voor stap gingen we voortdurend meer uitdagingen aan.
Bono is een grote hond van 80 cm en 60 kg. Dat zorgt voor een perfecte ‘comfort zone’ voor mij. Dat heb ik nodig. Al lopend voel ik zijn vacht en warmte, waardoor ik in spannende situaties in het ‘hier en nu’ kan blijven. Stemmen in mijn hoofd kan ik daardoor ‘gerust stellen’.

Wereld voor mij open gegaan

Ik vind het voor Bono heel belangrijk dat hij ook gewoon hond kan zijn. We gaan dan naar het losloop gebied waar hij vrij met andere honden kan spelen en zwemmen, en waar ik met mensen in contact durf te komen die ik niet ken.
Er is een wereld voor mij open gegaan. Dankzij mijn opleiding met Bono heb ik een totaal ander leven. Ik durf weer uit huis te gaan. Ik durf weer onder mensen te komen. Ik leef weer. Ik draag BMA een ontzettend warm hart toe. En ben van mening dat ieder die het nodig heeft, zo’n geweldig goede opleiding verdiend. Om door de onvoorwaardelijke trouw en liefde van je hond het leven weer aan te kunnen.

Ambassadeur

Het is voor mij een eer om ambassadeur van BMA te zijn. Wij willen ons graag inzetten om meer bekendheid te geven aan het grote positieve effect dat een assistentiehond kan bieden. En ook bekendheid geven hoe het is om zelf je assistentiehond te leiden en met hem te mogen leven. Zoals mijn ‘Grote Vriendelijk Reus’ Bono en ik!