Nieuwsbrief aanmelding

Bij zijn afscheid als ambassadeur in 2018 is Jan Boerhoop benoemd tot de eerste ere-ambassadeur van Bultersmekke Assistancedogs. Jan is de grote man achter de start van de Nationale Doppenactie

Lees hieronder de woorden die Erika Bulters tot Jan sprak bij het verlenen van het predicaat ere-amabassadeur.

Lieve Jan,

Vandaag het grote moment om dan toch officieel afscheid van jou te nemen als ambassadeur van Bultersmekke Assistancedogs (BMA). We respecteren hierin natuurlijk je keuze en begrijpen het aan alle kanten. Maar leuk vinden we het niet. Je bent ons ontzettend dierbaar.

Als ik je even terug mag nemen in de tijd, ben je met Tess een team van het eerste uur. In 2010 hebben we elkaar leren kennen en zijn we van start gegaan met de opleiding om van Tess jouw assistentiehond te maken. En wat heb je dat ontzettend goed gedaan destijds. Dat smaakte ook naar meer voor jou. Hoe kan ik mij nou in gaan zetten om dit voor anderen ook mogelijk te maken? Was jouw gedachte.

Met het hart op de juiste plek kwam je al snel met het sparen van doppen op de proppen. Je had gezien hoe ze dat in België deden en dacht ‘ik ga mij op die manier ook hard maken voor de sponsoring van een assistentiehond voor iemand die het niet gefinancierd krijgt zoals ik’. En al snel vulde je huis zich met doppen en wisten mensen jou te vinden. Je stond uitgebreid in de krant en kwam op de regionale tv. Een prachtig initiatief dat al snel zulke vormen aannam dat het voor jou alleen niet meer te doen was. Overal stapelde je doppen. In je huis, in je schuur. Het was overvol.

jan erika low resRecyclebare doppen voor assistentiehonden

Stichting BMA ging je daarom ondersteunen en je kwam onder andere in aanraking met Ton Pepping van Reigersdaal. Zij wilden wel helpen met het sorteren van de doppen op hun locatie in Alkmaar, waar ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen. Sinds die tijd sorteren zij doppen. Je hebt gezocht naar een afnemer van doppen en na contact met Sita zijn we met een afnemer van doppen in Biddinghuizen in contact gekomen. En toen was daar de eerste container die naar Biddinghuizen ging. Wat een trots. Wat was dat een geweldig moment.

We begonnen in Heerhugowaard maar al snel ging de olievlek zich uitbreiden naar andere delen van het land en zijn er nu overal inzamelpunten voor doppen. Allemaal punten waar mensen met hart en ziel zich enorm inzetten. Mensen zoals jij Jan. Die het hart op de goede plek hebben zitten. Fantastisch hoe jouw initiatief tot zo’n groot geheel en uitgebreid netwerk heeft geleid.

Voorlichting

Naast de doppen vond je het ook belangrijk dat er voorlichting gegeven werd over de ‘assistentiehond’. En zo begon je met presentaties geven op scholen en werd je een graag geziene gast bij de kinderen. Met Tess aan je zijde die dan haar taken ten tonele bracht. Je had voor deze voordrachten ook een mooie presentatie in elkaar gedraaid die je verhaal ondersteunde. Een presentatie die ook elke keer in ontwikkeling bleef. Nu heb je er bijvoorbeeld een voice over in opgenomen.

Je neemt ook altijd je eigen apparatuur mee. Waaronder bijvoorbeeld een beamer, versterker en microfoon. En heb je altijd iemand gecharterd die je dan naar de plaats van bestemming rijdt. Naast de scholen meldden zich ook andere organisaties zoals de ‘vrouwen van nu’ en ‘zusterkring’. Het maakt jou niet uit voor wie je de presentatie houdt. Al is het op de vrijmarkt. Je weet overal je verhaal enthousiast en zorgvuldig over te brengen. Want ook op de supportbeurs waar we als organisatie elke twee jaar een aantal dagen staan, ben je ook altijd een dag aanwezig en weet je geïnteresseerden goed uitleg te geven over ons programma.

Opleiden van Sheila

tess en sheila low resNu is het tijd voor het opleiden van Sheila. Zij mag Tess mettertijd gaan vervangen. De twee vormen nu al een prachtig stel zo naast jou. Het ambassadeurschap is voor nu genoeg geweest. Je zal je blijven inzetten maar dan op een veel lager pitje.

Jan je bent een bijzondere man. We hebben samen al de nodige verhalen gedeeld en je hebt een speciaal plekje in mijn hart. Zoals jij je al die jaren hebt ingezet is echt ongelooflijk en zeer waardevol. Je hebt mensen geïnspireerd en bent daarmee een voorbeeld voor velen. En natuurlijk ben ik super trots op wat we samen met jou bereikt hebben.

Maar Jan dan toch nog even een officieel moment. Want we kunnen natuurlijk niet zomaar afscheid van je nemen. Namens BMA overhandig ik je, als dank voor al je inzet en trouw aan BMA, het eerste certificaat van ‘Ere-ambassadeur’! Super gedaan allemaal!