Ervaringsverhaal: Senn en Nola

20-06-2024

Bij de eerste kennismaking eind 2020 liet pluizebolletje Nola al zien graag bij de toen twaalfjarige Senn te willen zijn. Het pupje liep met een hoog kwispelend staartje steeds opnieuw naar hem terug, totaal niet gehinderd door zijn geluiden en bewegingen.

Senn heeft het CHARGE-syndroom, een combinatie van aangeboren afwijkingen aan het hart en de zintuigen, met ook een ontwikkelingsachterstand. Er ontstond al snel een mooie vriendschap tussen de twee.

Koekje
De spraak van Senn werd steeds beter. Eerst kon hij Nola niet eens uitspreken en nu maakt hij zelfs zinnen. Senn geeft nooit zomaar een koekje aan Nola, ze moet er wel iets voor doen zoals bijvoorbeeld zitten of liggen. Tijdens de trainingen heeft Senn alle verzoeken meermaals met Nola geoefend.

Contact
Senn leefde erg in zijn eigen wereld, maar na de komst van Nola werd hij opener naar andere mensen. Ook de band tussen Senn en instructeur Jessica werd steeds beter. Hij maakte grapjes en zocht contact met haar. Zo vertelde hij haar bij elke training wat hem op dat moment bezighield.

Veiligheid
Nola gaat vaak lekker bij Senn op bed liggen en geeft hem zo rust en veiligheid. Doordat Nola vrijwel elke nacht bij hem ligt, slaapt Senn beter door en wordt hij minder vaak wakker.

Overal
Als Senn naar het ziekenhuis moet, is hij sinds de komst van Nola veel minder overprikkeld en kan hij de onderzoeken beter aan. Nola gaat overal mee naar toe, zoals op vakantie naar Kroatië, naar de dierentuin met school en naar Disneyland Parijs.

Uitdagingen
Natuurlijk waren er ook uitdagingen door bijvoorbeeld ziekte en doordat Nola niet goed gesteriliseerd bleek en daardoor geopereerd moest worden. Ook had Nola veel stress in de auto, wat uiteindelijk is opgelost door een zachte mand.

Instructeur Jessica: “Ik vond het fantastisch om met Senn samen te oefenen, een band met hem op te bouwen en gebarentaal te leren. Nogmaals van harte gefeliciteerd!”

Afbeeldingen

Volg ons

                

Bultersmekke Assistancedogs © 2024 Disclaimer Privacy

 

Assistance Dogs International Logo

 

 
Cookie-instellingen