Nieuws & acties - Nieuws

Epilepsiehonden worden getraind om ondersteuning te bieden tijdens en direct na een epileptische aanval, bijvoorbeeld door een alarmknop te activeren en bij de patiënt te blijven tot hij of zij weer bijkomt. Omdat we nog onvoldoende weten wat een epilepsiehond betekent voor de gezondheid en het welzijn van mensen met moeilijk instelbare epilepsie, start deze zomer de EPISODE-studie. Voor dit onderzoek worden 35 deelnemers gezocht.

Epilepsiehonden

Ondanks dat er verschillende behandelopties beschikbaar zijn voor mensen met epilepsie, zijn er patiënten bij wie de epileptische aanvallen terug blijven komen. Deze patiënten kunnen mogelijk profijt hebben van epilepsiehonden die reageren op de aanvallen. De training van de epilepsiehond is afhankelijk van de behoeften van de patiënt. Zo kan de hond getraind worden om een alarmknop te activeren, de patiënt in een zijligging te leggen, en medicijnen of een telefoon aan te geven. De epilepsiehond kan ook getraind worden om gevaarlijke situaties te vermijden, zoals het betreden van een trap, het lopen langs een rivieroever, of het oversteken van de straat. Hierdoor kan een epilepsiehond veiligheid en een verminderde afhankelijkheid van anderen bieden. Sommige epilepsiehonden zijn daarnaast in staat om een aanval van tevoren te signaleren en de patiënt hiervoor te waarschuwen, maar dit valt niet aan te leren. 

EPISODE informatieavonden flyer

De EPISODE-studie

De EPISODE-studie, wat staat voor EPIlepsy SuppOrt Dog Evaluation, wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Erasmus School of Health Policy & Management en institute for Medical Technology Assessment coördineren het onderzoek. Daarnaast maken Kempenhaeghe, SEIN, het Epilepsiefonds, de Epilepsie Vereniging Nederland, Hulphond Nederland, Bultersmekke Assistancedogs, de Open Universiteit, het Instituut voor Antrozoölogie, en het LUMC deel uit van het projectteam.  

Gedurende het onderzoek, dat drie jaar zal duren, wordt er informatie verzameld over de gezondheid en het welzijn van de deelnemers, zowel voor als na het krijgen van de epilepsiehond. Daarnaast zal ook de invloed van de epilepsiehond op zorggebruik en participatie in de maatschappij worden bestudeerd, en het effect op mantelzorgers. Met de gegevens die tijdens het onderzoek verzameld worden, krijgen we meer inzicht in de effecten van een epilepsiehond, en hoe deze in verhouding staan met de kosten.

Deelnemers gezocht!

Voor het onderzoek zijn we op zoek naar mensen die interesse hebben in een epilepsiehond. Als u minimaal 18 jaar oud bent, en gemiddeld twee of meer epileptische aanvallen per week heeft, komt u mogelijk in aanmerking om mee te doen aan het onderzoek.

Deelname aan het onderzoek betekent dat u kosteloos een epilepsiehond krijgt. Wanneer u de hond krijgt wordt door een loting bepaald, en zal tussen de 6 en de 30 maanden duren. Tijdens het onderzoek houdt u een aanvalsdagboek bij en vult u vragenlijsten in.

Heeft u interesse om deel te nemen? Er zijn nog vier informatieavonden over deelname aan het onderzoek: 7, 16, 17 en 28 mei. U kunt zich opgeven voor een informatieavond via de website www.imta.nl/episode.

De aanmelding voor deelname aan het onderzoek sluit op 11 juni.

Contact

Voor meer informatie kunt u onze website bezoeken: www.imta.nl/episode. Ook kunt u contact opnemen met Valérie Wester: e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon: 010-4088026.