Sitemap

In het kader van de International Assistance Dog Week die aanstaande maandag van start gaat, is onze cursist Anneke onlangs geïnterviewd door Rodi Media over haar assistentiehond Noor. Ze kan niet meer zonder haar assistentiehond Noor, geclassificeerd als een ADL-hond. De afkorting ADL staat voor ‘Activiteiten in het Dagelijks Leven.’ Een ADL-hond is getraind om iemand met een (lichamelijke) beperking te assisteren bij allerlei handelingen die dagelijks worden uitgevoerd. 

Een stukje uit het interview:

Ruimte geven
Een veelvoorkomend misverstand is dat mensen, die bijvoorbeeld langslopen, niet weten hoe ze met een assistentiehond moeten omgaan. Anneke licht toe: “Het zou fijn zijn als mensen rekening houden met een hulphond. Op het dekje dat Noor om heeft, staat: ‘niet afleiden, ik ben aan het werk.’ Dus liever ook niet naar haar kijken en tegen haar praten. Mensen bedoelen het goed, maar soms werkt het averechts. Voor hondeneigenaren geldt: zie je een hond met een dekje, dan wordt het gewaardeerd als je je eigen hond even aanlijnt. Andere baasjes denken dat het fijn is om kennis te maken, maar het is niet de bedoeling dat ze afgeleid wordt in haar werk. Het beste is om te doen alsof de hond er niet is. Deze grenzen moeten gerespecteerd worden.”

Niet zonder elkaar
De week van de assistentiehond biedt Anneke een mooie gelegenheid om haar hulphond Noor in het zonnetje te zetten. “Een hond is een meester in het geven van liefde. Stel, je bent maar vijf minuten weg, dan zijn ze al dolblij om je weer te zien”, zegt Anneke enthousiast. Ze sluit af met: “Ik geef Noor regelmatig knuffels en liefde omdat ze zoveel voor me doet, en wil haar bedanken dat ze altijd voor me klaarstaat. We kunnen niet zonder elkaar. En dat zou ik ook niet meer willen.”

Het gehele interview is hier te lezen.