Nieuwsbrief aanmelding

Meer dan 200.000 kilo plastic doppen. Dat staat op de teller van de doppenspaarders van Stichting Bultersmekke Assistancedogs. Daarmee is inmiddels een bedrag bijeen gespaard van ruim € 40.000,- voor assistentiehonden.

Grote aantallen vrijwilligers sparen plastic doppen voor de opleiding van assistentiehonden en voor milieubehoud. De doppen worden bijeen gebracht en verwerkt in drie grote opslagcentra in Wijchen, Heerhugowaard en Kampen. In totaal brachten zij afgelopen jaar ruim 35.000 kilo plastic doppen naar recyclaars. Daarnaast werd ook nog eens oud-ijzer ten gelde gemaakt.

Steeds nieuwe spaarders

Het is mooi om te zien dat steeds weer nieuwe mensen enthousiast gaan meewerken aan de Nationale Doppenactie. Zo gaven Wil en Wim Veldhuizen in Lunteren na jaren van grote inzet en betrokkenheid het stokje over aan een nieuw inzamelpunt. In Noord-Holland wist Yvonne Brink nieuwe mensen en bedrijven bij de inzameling van plastic doppen te betrekken. De doppenspaarders daar zijn een samenwerking aangegaan met plaatselijke Jumbo’s en kringloopwinkels van Rataplan.

Onlangs kreeg de inzameling door het Trainingscentrum Arbeid in Heerhugowaard een enorme boost. Yvonne Brink wist het Volendamse bedrijf Kras Recycling B.V. te verbinden aan de doppenverwerking van het centrum waarin mensen met beperkingen dagelijks bezig zijn plastic doppen te sorteren en gereed te maken voor transport.

Topjaar Wijchen

Wijchen, het grootste inzamelcentrum van de Nationale Doppenactie, heeft de productie sterk geprofessionaliseerd. Door middel van zogenoemde big bags weet Theo van den Broek samen met zijn mensen grote hoeveelheden doppen op te slaan. 2020 is een topjaar voor Wijchen. Meer dan 20.000 kilo ging naar de recyclaar en inmiddels staat alweer zo’n 10.000 kilo te wachten om verwerkt te worden.

Het vele werk dat de doppenspaarders en -inzamelaars verzetten, was reden voor Joop Mekke en Erika Bulters om de grote inzamelcentra afgelopen najaar te bezoeken. Zij hebben hun bezoeken nog niet allemaal kunnen afleggen. De lockdown gooide roet in het eten.

Hoe het ook zij, de doppeninzameling zorgt ervoor dat mensen die een assistentiehond keihard nodig hebben maar niet worden bekostigd door gemeente of zorgverzekeraar, een financiële steun in de rug krijgen. Door een bedrag ter beschikking te stellen kan met behulp van donateurs en fondsen uiteindelijk een aantal mensen de opleiding van hun assistentiehond bekostigd krijgen.