Nieuws & acties - Nieuws

Je moet een assistentiehond direct kunnen herkennen. En dat geldt voor iedere assistentiehond, ongeacht ras of grootte. Het herkenningsteken moet fijn draagbaar zijn voor de hond. En natuurlijk goed te gebruiken door de cursist. Zie hier het program van eisen voor nieuwe dekjes voor assistentiehonden.

Op initiatief van BMA is een werkgroep onder leiding van Erika Bulters met de eisen aan de slag gegaan. Al gauw sloot een aantal Belgische organisaties van assistentiehonden aan. De behoefte aan nieuwe dekjes is duidelijk. Er komen steeds meer nieuwe tuigen op de markt. Gebruikers van assistentiehonden maken graag een eigen keuze uit dat aanbod. Maar het is wel nodig dat assistentiehonden herkenbaar blijven en te onderscheiden zijn van huishonden.

Testmodel

De werkgroep is gekomen tot een testmodel. Het bestaat uit een dekje èn een bandana. Het dekje krijgt de kleur blauw van de ADI, de internationale organisatie van opleiders van assistentiehonden. Daarnaast de aanduiding ‘Assistentiehond’ of ‘Assistentiehond in opleiding’. 
Het dekje heeft geen handvat. Wel kan een persoonlijk tuig van de cursist onder het dekje gedragen worden. Indien wenselijk kan een opening gemaakt worden in het dekje waar het handvat doorheen kan. De halsband kan sowieso door de bandana heen. Er zijn twee sluitingsmogelijkheden: een kliksysteem en magneetsluiting. Bandana en dekje worden daarnaast voorzien van de logo’s van de ADI, van de opleidende organisatie en van de Belgische Celmachtiging. De bandana’s en dekjes zijn alleen te gebruiken door organisaties die zijn geaccrediteerd door de Europese afdeling van de ADI.

Voor alle BMA-cursistenadi kleur blauw

Leden van de werkgroep testen binnenkort de werking van het testmodel. De verwachting is dat in het tweede kwartaal een definitief model kan worden geproduceerd. Vervolgens zullen alle cursisten van BMA dit jaar het dekje en de bandana via hun instructeur ontvangen. Dat betekent dat daarna BMA niet langer het Treponti- en K-9-tuigje meer zal verstrekken.

Belgisch-Nederlandse samenwerking

De volgende organisaties gaan het nieuwe dekje en de bandana gebruiken: BCG Tongeren, BMA, Dyadis, Hachiko, Canisha, Scale Dogs, Entrevues, Asbl Os'mose. Deze organisaties zijn alle geaccrediteerd door de Europese afdeling van de ADI.
Vanuit BMA nemen aan de werkgroep deel: Deborah Wouters, Mieke van der Doef, Natasja Koeckhoven, Marlies Bouten, Laura Max, Mirjam Dijks en Erika Bulters.

dekje
bandana
dekje 2