Assistentiehonden
Een assistentiehond is een hond die geleerd heeft een persoon met een beperking te helpen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, of in staat is bij bepaalde beperkingen de persoon vooraf te waarschuwen of het waarschuwen van hulpdiensten.
Elke assistentiehond bezit een aantal basisvaardigheden. Bultersmekke Assistancedogs vindt het belangrijk om deze aan te vullen met die vaardigheden die aansluiten op de beperkingen en behoeftes van de cursist. Deze extra op de persoon gerichte vaardigheden worden in onderling overleg bepaald. Het is maatwerk.
Een assistentiehond is naast de praktische ondersteuning ook belangrijk op sociaal-emotioneel vlak. Binnen ons programma maken wij hier gebruik van. Door een assistentiehond zijn mensen in staat een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden dat uitgaat van wat kan en niet de beperking centraal stelt.
De wijze waarop Bultersmekke Assistancedogs invulling geeft aan het teamcoachingsprogramma zorgt er ook voor dat de zelfredzaamheid en eigenwaarde vergroot worden. Voor vrijwel iedere persoon met een beperking, volwassene of kind, heeft Bultersmekke Assistancedogs een programma voor het opleiden van een persoonlijke assistentiehond. Nieuwsgierig? Klik hier voor voorbeelden.
ADL-Hond
De afkorting ADL staat voor Activiteiten in het Dagelijks Leven. Een ADL-hond is getraind om iemand met een lichamelijke beperking te assisteren bij allerlei handelingen in het dagelijks leven.
Zo kan deze assistentiehond deuren openen, een liftknop bedienen, het licht aandoen, kledingstukken uittrekken en dingen van de grond oprapen.
Signaalhond
Een signaalhond wordt opgeleid voor iemand met een auditieve beperking en waarschuwt zijn baas voor allerlei geluiden.
Deze assistentiehond reageert onder andere bij het geluid van een alarm, deurbel, wekker, magnetron of bij het huilen van een baby.
Seizurehond (epileptische aanval)
De werkzaamheden van de seizure hond zijn gericht op het voorkomen van onveilige situaties en het alarmeren voor, tijdens of na een aanval. Het leven en werken met een seizurehond geeft meer zelfstandigheid, een groter gevoel van veiligheid en bewegingsvrijheid. De praktijk leert dat mensen met een seizurehond meer zelfverzekerd zijn of worden door het werken met hun hond.
Deze assistentiehonden kunnen, indien nodig, de persoon na een epileptische aanval in een gewenste positie leggen. Na het inschakelen van hulp door op een noodknop te duwen gaat de assistentiehond bij de persoon liggen, om hem of haar gerust te stellen op het moment dat deze uit de aanval komt. De seizure honden houden de persoon waarmee ze samenleven de hele dag in de gaten. Ook kunnen ze medicijnen halen. We hopen dat ze ook leren aanvoelen wannéér hun baasje een epileptische aanval krijgt. Daarmee kan worden voorkomen dat mensen hard ten val komen als ze plotseling omvallen. Als de hond voelt dat er een aanval aankomt, kan hij het baasje bijvoorbeeld door hem aan te kijken waarschuwen rustig te blijven zitten.
De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft een grootschalig onderzoek naar epilepsie assistentiehonden in voorbereiding.
Assistentiehonden voor mensen met psychische problematiek of een psychiatrische aandoening
Deze honden begeleiden mensen met psychische problematiek of een psychiatrische beperking en dragen belangrijk bij aan welbevinden. Assistentiehonden kunnen stress herkennen en reduceren. Door te spiegelen waardoor het baasje gewaarschuwd wordt als de stress te zeer gaat oplopen, en door te bufferen. Dat wil zeggen door ervoor te zorgen dat in stressvolle situaties anderen niet te dichtbij komen.
Het leven en samenwerken met een hond geeft bovendien meer structuur, zorgt voor beweging, kan eenzaamheid bestrijden en sociaal contact bevorderen. Het leven met een hond brengt verantwoordelijkheidsbesef met zich mee en kan het gevoel van eigenwaarde vergroten.
Elementair onderdeel van het teamcoachingsprogramma is dat de zorg en het welzijn van de hond in overleg met het baasje goed gewaarborgd zijn.
Er komt steeds meer bewijs voor de effectiviteit van assistentiehonden voor bijvoorbeeld mensen met PTSS, zowel in Nederland als in andere landen.
Honden voor kinderen, jongeren en volwassenen met een vorm van autisme
Een assistentiehond voor kinderen en volwassenen met autisme wordt getraind om zich geheel op de persoon met autisme te richten. De assistentiehond biedt veiligheid en is op en top een maatje, die zich laat aaien en knuffelen, ook al gaat het misschien soms wat hard. Bij woede of angst zal de assistentiehond de persoon juist opzoeken om het hierin te ondersteunen waardoor de persoon steeds sneller zal herstellen van deze emotie en op termijn de aanvallen zelfs zullen doen verminderen.
De speciaal getrainde relatie met de assistentiehond zorgt voor meer zelfwaardering bij de persoon met autisme waardoor er makkelijker contacten gelegd kunnen worden buiten de veilige grenzen. De communicatieve vaardigheden worden vergroot doordat de assistentiehond de persoon stimuleert tot praten.
Bij personen die de neiging tot weglopen hebben kan de assistentiehond de persoon blokkeren en daardoor helpen stoppen en hem/haar weer in het hier en nu halen.