woensdag 31 januari 2018
Groot onderzoek naar effecten epilepsie-hulphonden
Halverwege 2018 start een groot onderzoek naar de effectiviteit van epilepsie-hulphonden. Bultersmekke Assistancedogs is één van de partners in het onderzoek. Het onderzoek wordt verricht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Bultersmekke Assistancedogs is samen met Hulphond Nederland verantwoordelijk voor de opleiding van de epilepsie-hulphonden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Erasmus School of Health Policy and Management en het institute for Medical Technology Assessment van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In samenwerking met de Open Universiteit en het Instituut voor Antrozoölogie. Gedurende het onderzoek worden de gezondheid en het welzijn van de deelnemers bestudeerd, zowel voor als na het krijgen van een epilepsie-hulphond. De informatie die tijdens het onderzoek verzameld wordt helpt de onderzoeker een beter beeld te krijgen van wat een epilepsie-hulphond voor epilepsiepatiënten kan betekenen, en hoeveel het kost om deze assistentiehond ter beschikking te stellen. Het onderzoek draagt de naam EPISODE-studie.

Hulphond Nederland en Bultersmekke Assistancedogs

Voor deelnemers aan het onderzoek wordt de aanschaf en training van een epilepsie-hulphond eenmalig betaald. Zij kunnen ervoor kiezen om zelf een pup uit te zoeken en op te leiden via Bultersmekke Assistancedogs, of om een getrainde epilepsiehond in huis te krijgen van Hulphond Nederland.

Het doel van het onderzoek is het evalueren van de kosten en effecten van assistentiehonden bij mensen met moeilijk behandelbare epilepsie. De epilepsie-hulphonden worden getraind om te handelen wanneer hun baas een epileptische aanval krijgt. Sommige honden kunnen daarnaast een aanval voelen aankomen en leren hun baasje van tevoren te waarschuwen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het onderzoek, of bent u benieuwd of u in aanmerking om deel te nemen? Bezoek dan de website: https://www.imta.nl/episode/. Of neem contact op met Valérie Wester;  telefoon: 010- 408 8026; wester@eshpm.eur.nl